‘Climavore Residency’, 2019–2018

Through the Climavore Residency, Outset provides a studio and living accommodation to international artists, to help alleviate the necessary costs of housing an artist which so often burdens the budgets of London institutions, from emerging to the most established cultural institutions.

The residency space was designed by COOKING SECTIONS: a duo of spatial practitioners exploring the systems that organise the world through food. Using installation, performance, mapping and video, their research-based practise works between the overlapping boundaries between visual arts, architecture and geopolitics. The Climavore project investigates how to eat as humans change the climate and explores seasons of food production and consumption that react to increasingly evident man-induced alterations of the landscape.

The artists designed the Outset Climavore Residency London, featuring an archive of ‘non-native’ ‘invasive’ timbers, a pantry of proactive ingredients including filter-feeder seaweeds to clean ocean pollution, drought-resistant grains, nitrogen-fixing legumes for a season of soil exhaustion; a bar of distilled ocean purifiers and cordials from plants that can sink your mortgage; a moisture-respondent working surface; a set of stools to rebalance the ecologies of forests where carbon offsets are offsetting people; a library to understand us better if we consider more-than-human populations;a rug and a collection of textiles made out of fibres that extract heavy metals from the soil and a heat-recovery and pollution-absorbing garden.